Części z drukarek 3D bywają toksyczne
5 listopada 2015, 10:44Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside odkryli, że części uzyskiwane za pomocą komercyjnych drukarek 3D są toksyczne dla embrionów danio pręgowanych (Danio rerio).
Krople do oczu, które zapobiegają bliznowaceniu i mętnieniu rogówki
21 grudnia 2018, 11:23Na Uniwersytecie w Birmingham opracowano krople do oczu, które błyskawicznie ograniczają zagrażające widzeniu bliznowacenie na powierzchni oka (rogówce).
W ciągu 9 lat liczba dzikich tygrysów w Nepalu prawie się podwoiła
24 września 2018, 10:33W ciągu ostatnich 9 lat nepalska populacja tygrysów bengalskich (Panthera tigris tigris) niemal się podwoiła.
Muszka pod specjalnym nadzorem
18 grudnia 2008, 04:30Dzięki zastosowaniu zestawu kamer oraz osiągnięć inżynierii genetycznej skonstruowano urządzenie umożliwiające jednoczesny pomiar aktywności genów oraz zachowań zwierzęcia.
Latanie na promieniu światła
7 grudnia 2010, 18:44Fizycy z Rochester Institute of Technology (RIT) zaprezentowali "profil optyczny", czyli optyczny odpowiednik profilu lotniczego. "Profil optyczny" jest zdolny do wytwarzania siły nośnej, gdy obiekt przechodzi przez promień światła.
Roczny remont Statuy Wolności
12 sierpnia 2011, 09:55Nowojorska Statua Wolności będzie przez rok zamknięta dla zwiedzających. Jak poinformował sekretarz zasobów wewnętrznych Stanów Zjednoczonych Ken Salazar, w tym czasie zostanie poddana renowacji. Jej koszt szacuje się na, bagatela, 27,5 mln dolarów.
Jak otyłość skraca życie?
8 grudnia 2014, 12:53Gdy kanadyjscy naukowcy przeanalizowali zależność między wagą a długością życia, stwierdzili, że u osób z nadwagą i otyłych długość życia może ulec skróceniu nawet o 8 lat. Skutki są bardziej katastrofalne, gdy tycie występuje na wcześniejszych etapach życia.
Rekordowo duży ślad dinozaura z Boliwii
26 lipca 2016, 10:45W południowo-wschodniej Boliwii - ok. 64 km od Sucre - zespół paleontologów odkrył skamieniały ślad stopy dinozaura mierzący aż 1,15 m.
Wiadomo, który etap produkcji chleba najbardziej obciąża środowisko
1 marca 2017, 12:46W wielu częściach świata chleb jest podstawowym produktem spożywczym. Nic więc dziwnego, że naukowcy postanowili się przyjrzeć wpływowi środowiskowemu bochenka chleba i sprawdzić, na którym etapie jego produkcji powstaje najwięcej gazów cieplarnianych.
Ukorzenianie po omacku
1 marca 2008, 09:28Naukowcy z John Innes Centre w angielskim Norwich odkryli sposób, w jaki korzenie "odnajdują drogę" w glebie podczas wzrostu. Odkrycie, którego szczegóły opublikowane zostanie w najbliższym numerze czasopisma Science, tłumaczy także, w jaki sposób kiełki wypuszczają korzenie wciąż w dół i nie zostają jednocześnie wypchnięte do góry.